Arendalsuka 2023 - En smeltedigel av demokratisk meningsbrytning

En gang i året arrangeres Arendalsuka. Dette er kanskje Norges viktigste politikk-festival og samler store deler av Norges politikere, pressefolk, fag-organisasjoner og andre interessenter i en diger smeltedigel av demokratisk meningsbrytning.  

I anledning Arendalsuka reiser flere representanter fra mange Fontenehus i Norge ned til Arendal for å drive politisk arbeid, møte forskjellige organisasjoner og nøkkelpersoner vi ønsker samarbeid med, stille opp i paneldebatter, samt drive representasjonsarbeid på standen vår der vi viser frem og snakker om hva Fontenehus er og hvordan vi jobber. Det er en unik mulighet til å få taletid med mennesker med politisk makt, interesseorganisasjoner og fagfolk og bidrar til å styrke Fontenehusenes posisjon og synlighet i norsk offentlighet. Jo flere som vet hva Fontenehus er jo bedre er det! Så enten det er at noen ser logoen vår når de går forbi stand, om de kommer for å få en utfordring og en premie ved lykkehjulet vårt eller om det er dype, detaljerte samtaler om fontenehus-modellen og fellesskapet så er alle punktene like viktig i den store sammenhengen.

Preget av økonomi, var det dessverre mange færre Fontenehus-representanter i år, men vi fikk allikevel bemannet standen vår fullt ut. Følgende hus stilte:

Fontenehuset Arendal
Fontenehuset Fredrikstad
Fontenehuset Oslo Øst
Fontenehuset Bærum
Fontenehuset Nordre Follo
Fontenehuset Gjøvik
Fontenehus Norge (paraply organisasjonen med sete i Oslo)

Einar, Mona og Ole-Magnus

Einar, Mona og Ole-Magnus fremme ved stand

Fra Fontenehuset Fredrikstad sendte vi Einar, Mona og Ole-Magnus for å representere oss.
Vi reiste ned på mandag og ble innlosjert sammen med de andre husene på Hove Leirsenter.
Første dagen gikk med på å bli litt kjent med det lokale Fontenehuset og sjekke ut det yrende folkehavet i Arendal sentrum. Mengder av stands, boder, events, scener og serveringssteder fyller Arendal under denne uken og alle er der for å fremme sine interesser, snakke om sin politikk, og diskutere med menings-feller og motstandere.
Selv fikk vi snakket med MannsForum og inviterte dem til en podcast episode for å bli bedre kjent med deres organisasjon. Vi fikk også et personlig møte med Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap). Han har tidligere vært på besøk hos oss i Fredrikstad og Mona fikk nå muligheten til å invitere FH Fredrikstad til Stortinget. Det synes han var en god ide! Vi fikk kontakt-informasjon og håper på å få til dette i nær fremtid. På kvelden hadde vi hyggelig samvær med de andre husene, med grilling og quiz på Fontenehuset Arendal. Representantene fra Fredrikstad vant selvsagt quizen (woho), med god hjelp fra Anne Hellum (FH Norge).


MannsForum

MannsForum er Norges største medlemsbaserte likestillingsorganisasjon for gutter, fedre og menn med over 1200 medlemmer fra alle samfunnslag. Ca 5% av av oss har innvandrings-bakgrunn og ca 15% av oss er kvinner. MannsForum arbeider for likeverdig oppvekst for gutter og likeverdig foreldreskap for fedre. Vi er en politisk nøytral organisasjon og en stemme i den offentlige debatten for alle gutter, fedre og menn.


Masud, Mona og Einar

Mona og Einar i samtale med Masud

Andre dag var preget av en del regn, men vi fikk gjort unna en del private ærender på formiddagen.
Vi spiste nydelig pizza til lunsj hos FH Arendal og jobbet videre med å knytte kontakter og nettverk på de mange standene i sentrum. Vi hadde gode samtaler med blant annet Hjelpekilden og Norsk OCD og Angstforening, Ananke. Mona og Einar stod på stand, mens undertegnede fikk med seg Sofie Høgestøl og Eirik Bergesen sin live-podcast Det Store Bilde, der tema var den norske EU-debatten.
Videre så vi et fagpanel der Psykforsk, Innovativ Behandlingsforskning ved Sykehuset i Østfold presenterte erfaringer fra gjennomførte prosjekter og inviterte til debatt.

Er Helsenorge klar for den psykedeliske renessansen?
Psykiske lidelser er potensielt dødelige sykdommer med store kostnader for individ og samfunn. Mens tradisjonelle medisiner i psykiatrien kun demper symptomer, kan mdma, psilocybin og ketamin initiere selvhelende prosesser som tar problemet ved roten. Virkestoffene som brukes i psykedelisk terapi er de samme som finnes i ulovlige rusmidler som ecstasy og fleinsopp. Helsemyndigheter verden over åpner nå opp for psykedeliske medisiner for terapeutisk bruk. Flere norske medier har den siste tiden formidlet historier om pasienter som ønsker denne type behandling og har hatt nytte av den. Et norsk fagmiljø er i forskningsfronten, men fremgang forsinkes av manglende kunnskap og konservative holdninger. Tør våre beslutningstakere å legge til rette for innovasjon også på vegne av norske pasienter?  Se opptak av stream her:
https://arendalsuka2023.twentythree.com/er-helsenorge-klar-for-den-2

Slik jeg forstår det er det åpnet for noe forsking på dette i Norge, og det er en behandlingsform som ser ut til å ha stort potensiale, men det er i startgropen og det er mye vi ikke vet enda, og det mangler fortsatt mye forskning på mange ubesvarte spørsmål. Dagen endte på Hove med hyggelig grilling sammen med de andre husene.


Norsk OCD og Angstforening, Ananke

Vi er en brukerorganisasjon for mennesker med tvangslidelser (OCD), deres pårørende og andre interesserte. Norsk OCD forening, ANANKE er en ideell organisasjon som drives på frivillig basis. Vi har også et nært samarbeid med fagmiljøet, og jobber aktivt med å spre interesse for lidelsen og behandling av den i behandlingsapparatet. I tillegg bidrar vi med råd og støtte til de som sliter med en tvangslidelse (OCD) og deres pårørende.


Hjelpekilden

Har du bakgrunn fra et strengt religiøst miljø, og ønsker noen å snakke med? Er du pårørende, eller er du fagperson som treffer barn og unge fra slike miljøer? Hjelpekilden bistår gjennom likepersonsarbeid og rådgivning.


Tredje dag startet med podcast-innspilling på FH Arendal der Mona og Einar snakket løst om opplevelsene så langt. Deretter gikk turen videre til Legeforeningen og Mental Helse, der de på Thon Hotel inviterte til følgende arrangement:

God helse og langt liv - også for mennesker med psykisk sykdom
Mennesker med psykisk sykdom og/eller rusavhengighet har dårligere fysisk helse og lever som gruppe mange år kortere enn normalbefolkningen. Helseforskjellen er økende, og personer med psykiske diagnoser og/eller rusavhengighet har ikke fått del i den samme positive utviklingen som røykeslutt og bedre behandling av f.eks. hjerte- og karsykdom har gitt resten av befolkningen. Årsakene er sammensatte: Pasientene har økt forekomst av en rekke sykdommer, sykdommene påvises ofte senere, og mye tyder på at pasientene også får dårligere behandling. Enda viktigere er de underliggende årsakene – mennesker som lever under dårlige sosiale og økonomiske forhold er også mer utsatt for psykisk og fysisk sykdom. Hva kan gjøres? Alle i helsetjenestene gjør sitt, men behandlingstilbudene er ofte fragmenterte og henger ikke skikkelig sammen. Kan vi integrere fysisk og psykisk helsehjelp bedre? Og hvordan kan vi forebygge ulikhet i helse på et tidligere tidspunkt?
  

Mona fikk inn et viktig innspill til slutt der hun påpeker viktigheten av felleskap som bygger opp menneskers egenverdi og livslyst, fordi mange av de positive endringene som motvirker uhelse og redusert livskvalitet kan komme litt av seg selv hvis man har dette i bunn;

Mona med innspill til Legeforeningen og Mental Helse

Jeg har vært innlagt mye pga panikkangst og psykiske problemer, og det er litt sånn at; Hvorfor skal jeg pusse tennene hvis jeg har lyst til å dø? Hvorfor skal jeg ta vare på hjertet mitt hvis jeg har lyst til å dø? Hvorfor skal jeg oppsøke ting hvis jeg har lyst til å dø? Det som funket for meg var at jeg fant et Fontenehus som bygde meg opp til å ha lyst til å leve og da begynte jeg å spise sunt, jeg dro til tannlegen, jeg tok blodprøver, fordi nå har jeg noe å leve for og har lyst til å holde meg frisk og leve videre for de rundt meg. Dette tenker jeg er første pri; å få folk til å bygge opp egenverdi og lyst til å leve, da kommer mye av seg selv etterpå.
– Mona, Fontenehuset Fredrikstad
Se opptak av stream her: https://www.facebook.com/events/s/god-helse-og-et-langt-liv-ogsa/224947747090260/

Videre ut over dagen sto flere arrangementer på tapeten:

Partilederdebatt ’’de andre’’ har ordet
For første gang samler Arendalsuka partiene som på meningsmålingene er samlet under betegnelsen "Andre", til partilederdebatt. Med Anders Magnus som moderator skal åtte partiledere diskutere sine høyst forskjellige løsninger på samfunnsutfordringene.
Se opptak av stream her:
https://arendalsuka2023.twentythree.com/kommunevalgdagen-partilederdebatt

Kan AI være ansvarlig?
I august lanserer Oljefondet sitt syn på hvordan AI kan utvikles ansvarlig. I kjølvannet av det, inviterer vi til debatt der teknologi møter ansvarlige hensyn. Vi bringer sammen et mangfold av eksperter for å avdekke, utfordre og debattere hvordan vi kan styre denne mektige teknologiens utvikling på en ansvarlig måte. Bli med oss for en engasjerende diskusjon.
Se opptak av stream her:
https://arendalsuka2023.twentythree.com/kan-ai-vaere-ansvarlig-1

Det viktigste arrangementet for oss var naturligvis da Fontenehuset Norge inviterte Nav direktøren, Psykologforeningen, forskere og politikere til paneldebatten En psykt bra arbeidskraftreserve, der vår egen Einar Belck-Olsen, Medarbeider fra Fontenehuset Fredrikstad var deltagende. Et spennende arrangement om et viktig tema, som jeg oppfordrer alle til å få med seg.

Et av panelene under En psykt bra arbeidskraftreserve arrangementet

En psykt bra arbeidskraftreserve
Mennesker som blir stående utenfor studie- og arbeidsliv er en betydelig ubrukt ressurs i samfunnsregnskapet. Konsekvensene for utenforskapet er alvorlige og omfattende for både folk og samfunn. Hva skal til for å motvirke problemet? Hvordan kan vi som samfunn sørge for å gjøre mer av det som virker? Dette vil vi diskutere og reflektere rundt sammen med et spennende og variert panel.
Se opptak av stream her:
https://www.facebook.com/events/3590135097934623

Mona ved lykkehjulet vårt på stand

Fjerde dag ble den store stand-dagen, og vi tilbrakte mye av dagen der.
Vi traff mange flotte engasjerte mennesker og hadde flere fine samtaler om Fontenehus.
Det ble også tid til en innspilling til podcasten der vi hadde en kaffeprat med Svein, daglig leder ved FH Arendal og Martha, Etableringsansvarlig i FH Norge.

Det blir sagt at 150.000 mennesker er innom Arendal i løpet av Arendalsuka.
Den store Partilederdebatten er kanskje et av de viktigste arrangementene i hovedprogrammet, og kickstarter ofte valgkampen når det er valgår.
Tror du ikke vi klarte å karre til oss 3 av de totalt 320 publikums-billettene?!
Det var vanvittig gøy å få muligheten til å oppleve Debatten på NRK live fra Store Torungen i Arendal Kulturhus. Du kan se debatten i NRK-tv her: https://tv.nrk.no/serie/valg-2023/2023/NNFA80081723 
Mette på inntrykk og politikk kjørte vi slitne, men fornøyde tilbake til Hove Leirsenter.  

Femte dag reiste vi hjem til Fredrikstad igjen. Vi spilte inn et oppsummerende opptak til podcasten og vi rakk heldigvis en liten tur innom FH Fredrikstad for å hilse på alle sammen før den store Pride-helgen i byen stod for tur!  

Å oppleve Arendalsuka har vært både ærefullt og spennende, men også intenst og utfordrende.
Vi koste oss masse og jeg tror jeg snakker for alle tre når jeg sier at det frister til gjentagelse.

Hør gjerne episoden vår om Arendalsuka!


PS:

Når man reiser til Arendalsuka er det fort gjort at man blir pittelitt begeistret over alle de kjente fjesene man kan møte tilfeldig på gaten, og det måtte nesten bare oppstå en liste på mobilen over hvem vi la merke til i løpet av uka:

  • Masud Gharahkhani, Stortingspresident (Ap)
  • Tonje Brenna, Kunnskapsminister (Ap)
  • Sylvi Listhaug, Partileder (Frp)
  • Marie Sneve Martinussen, Partileder (Rødt)
  • Kjell Ingolf Ropstad, Tild. Partileder (Krf)
  • Trine Skei Grande, Tidl. Partileder (V)
  • Geir Lippestad, Advokat, Partileder (Partiet Sentrum)
  • Nicolai Tangen, Sjef Oljefondet
  • Inga Strumke, Fysiker, Forsker NTNU
  • Harald Stanghelle, Tidl. Redaktør
  • Lars Nehru Sand, Politisk kommentator NRK
  • Kjetil Alstadheim, Politisk Redaktør Aftenposten
  • Sofie Høgestøl, Forsker, Førsteamanuensis og podcaster
  • Eirik Bergesen, Politisk kommentator, podcaster og tidl. diplomat
  • Thorbjørn Rød Isaksen, Samfunnsredaktør E24, tidl. Politiker (H)
  • Hans Christian Holte, Nav Direktør
  • Einar Gelius, Prest
  • Magnus Takvam, Politisk journalist NRK, Forfatter
  • Halvdan Sivertsen, Visesanger
  • Ingeborg Heldal, Redaktør KK
  • Hans Olav Lahlum, Historiker, Forfatter, Politiker

Kilder
Arendalsuka:
https://www.arendalsuka.no/
MannsForum:
https://mannsforum.no/
Norsk OCD og angstforening, Ananke:
https://ananke.no/om-ananke/
Hjelpekilden:
https://www.hjelpekilden.no/

- Minner om at veldig mange av arrangementene på Arendalsuka ble streamet og at man kan finne linker til opptak på https://www.arendalsuka.no/

- Skrevet av Ole-Magnus, Redaksjonen
Fontenehuset Fredrikstad

Forrige
Forrige

Det du trenger å vite om Dysleksi!

Neste
Neste

EN VIKTIG PÅMINNELSE OM HVORFOR KAMPDAGEN VÅR OGSÅ ER EN FEIRING