Cato

Hvem er du Cato? Fortell litt om deg selv.

Nå spør du vanskelig. Jeg er Fredrikstadgutt, født og oppvokst. Bodde først i sentrum, før vi flyttet til Lisleby da jeg var sju år. Nå har jeg flyttet ut fra mor, men bor fortsatt på Lisleby og trives der. Jeg har drevet med litt av hvert. Jeg var ikke noe særlig i skolen så jeg begynte å jobbe med en gang jeg ble 18 år. Da startet jeg på lager hos Posten før jeg gikk over til Bring.

Cato trivers godt på Fontenehuset Fredrikstad

Hva gjør du på Fontenehuset?

Jeg elsker fontenehuset! Jeg har fått tilbake mestringsfølelsen og føler jeg kan ta ansvar for livet mitt igjen. Det hadde jeg ikke trodd for bare et halvt år siden. Det var en helt fremmed tanke at jeg skulle få til det jeg gjøre nå.
— Cato, 30 år

Jeg er med på kjøkkenenheten der jeg er med på å lage lunsj, vaske og rydde og ta med ut søppel. Det er veldig fint å kunne være del av en gjeng. Vi har et veldig fint samhold på kjøkkenet og vi samles til tavlemøter hver dag. Det er veldig fint å ha en oversikt over dagen og at alt er så strukturert og oversiktlig. I jobben på Bring kunne det ofte bli organisert kaos med 140 mann på gulvet. Det kunne være veldig stressende og arbeidet var tungt fysisk. Jeg fikk en arbeidsskade og ble sykemeldt over lang tid. Dette førte til at de måtte benytte seg mye av vikarer så jeg tenkte jeg skulle gjøre det riktige og si opp jobben slik at de ikke skulle ha så mye stress med å lære opp nye hele tiden. Det var nok ikke så smart ser jeg nå i ettertid.

Jeg ble gående sykemeldt i sju måneder og fikk en psykisk knekk og det ble mye rus. På snuplassen fikk jeg muligheten til å starte på nytt og det var gjennom dem at jeg kom i kontakt med Fontenehuset. Nå har jeg klart å bli rusfri og føler meg mye bedre. Jeg har klarhet i hodet og føler meg mer emosjonelt balansert.

Hva er Snuplassen for noe?

Snuplassen er et 5 ukers NAV-kurs som hjelper unge som har ulike utfordringer som rus, ensomhet, psykisk helse og skal hjelpe deltagerne med å komme seg ut i samfunnet igjen. Der fikk vi kursing i jobbsøk, økonomi, CV-skriving, men på en litt annen måte en det man pleier å møte på NAV-kurs. Her var det en litt mer folkelig og personlig stil. Det var her jeg fikk høre om Fontenehuset. Det kom en gjeng fra huset bort på Snuplassen og hadde opplegg med oss. Sånn ble jeg kjent med Patrick og noen av de andre medlemmene. Jeg valgte å bli medlem av Fontenehuset mens jeg gikk på Snuplassen slik at jeg hadde noe å gå til når kurset var ferdig. Det har hjulpet meg til å unngå å falle tilbake i det gamle mønsteret etter at kurset var ferdig.

Cato og Vidar gjør forberedelser til nyttårsaften.

Nå har jeg vært på Fontenehuset i fire måneder og det har vært helt fantastisk. Jeg elsker fontenehuset! Jeg har fått tilbake mestringsfølelsen og føler jeg kan ta ansvar for livet mitt igjen. Det hadde jeg ikke trodd for bare et halvt år siden. Det var en helt fremmed tanke at jeg skulle få til det jeg gjøre nå. Vidar og gjengen på kjøkkenet har lært meg mye om matlaging. Jeg er jo en hobby-kokk så det har vært kjempegøy å være sammen med dem. Det er et helt unikt samhold. Fra første dag jeg gikk inn døra har jeg følt meg velkommen. Jeg hadde mye motstand inni meg før jeg kom hit, men den forsvant fort.

Nå skal jeg kanskje i gang med skole igjen for å få meg en utdannelse. Det blir spennende. Kanskje blir det fagbrev som ernæringskokk, eller kanskje hjemmesykepleier. Det må jeg finne ut av.

Forrige
Forrige

Anita-Kristin

Neste
Neste

Studentavslutning