Den internasjonale kvinnedagen 2024

Bilde hentet fra: https://fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal/likestilling-mellom-kjoennene

Tekst av Sara Tveter

Hvorfor feirer vi egentlig kvinnedagen?

Bilde hentet fra: https://fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal/likestilling-mellom-kjoennene

Jo, vi feirer kvinnedagen for å øke bevisstheten om og styrke kvinners rolle i samfunnet, og fremme likestilling av kjønnene. Kvinnedagen har ikke som mening å heve kvinnen over mannen, men har som mål å likestille kjønnene.

Kvinner og jenter er svært utsatt for diskriminering, undertrykkelse og vold basert på kjønn. Denne diskrimineringen baseres på sosiale normer, religion og kultur.

Vi skal også feire kvinners kulturelle, sosiale, politiske og økonomiske prestasjoner.

 

Er det fortsatt nødvendig i 2024? Joda, verden er mye mer likestilt nå enn for noen få tiår siden, men vi har fortsatt en lang vei å gå- og det går sakte. Med dagens tempo, vil det ta:

300 år å stoppe barneekteskap

286 år for å fjerne diskriminerende lover og sikre godt rettsvern for alle

140 år å likestille kvinnelige og mannlige maktposisjoner

47 år å oppnå lik representasjon i nasjonale parlamenter

Det er for dårlig.

 

Likestilling i Norge

Nå tenker du kanskje at «ja, men det er jo ikke så ille i Norge, da». Du har delvis rett. Norge er et av verdens ledende land når det gjelder likestilling, vi har derimot stort forbedringspotensial. Her får du noen:

1 av 5 kvinner i Norge rapporterer å ha blitt voldtatt minst én gang. De faktiske tallene er sannsynligvis betydelig høyere, da det er høye mørketall. Du kan lese om ‘Mørketallprosjektet’ på kvinnefronten.no hvis du vil vite mer. Svært få av overgriperne blir dømt.

Siden år 2000 er 186 kvinner registrert drept. Til sammenlikning er det registrert 27 menn. Det er nesten 7 ganger så mange drepte kvinner.

I 2021 var det 53 768 overnattingsdøgn på kvinnelig krisesenter.

Kvinner har gjennomsnittlig lavere lønn enn menn. Kvinner får kun 88% av tilsvarende lønn for menn.

Det har blitt en bedring i fordeling av politisk makt de senere årene, men det er få kvinner i maktposisjoner. Bare 36,7% av ordførere, 40,6% av kommunestyrerepresentanter og fylkestingsmedlemmer, 45% av stortingsrepresentanter er kvinner.

 

Det er jo ganske ille at vi har disse tallene i Norge. Et av verdens ledende land på likestilling. Nå som vi har sett på ‘våre’ tall, skal vi se på resten av verden.

 

Likestilling på verdensbasis

Det er per i dag, 8.mars 2024, ingen land i verden som har oppnådd full likestilling.

«Likestilling mellom kjønnene er ikke bare en grunnleggende menneskerett, men nødvendig for å skape en fredelig, bærekraftig verden.»

 

Kvinner har færre rettigheter

178 land lover som systematisk forskjellsbehandler kvinner og menn. Eksempler på dette er lover som forhindrer kvinner å delta i arbeidsmarkedet på samme måte som menn, lover som nekter kvinner rett til selvbestemt abort, lover som nekter kvinner å eie jord og å motta arv.

Hele 44% av kvinner i et forhold bestemmer ikke selv over egen seksuell og reproduktiv helse (f.eks. om å få barn). Under 15% av jorda eies av kvinner.  

Det er kun 12 land som har de samme lovfestede rettighetene for kvinner som for menn, og i snitt har kvinner kun 76,5% av de samme rettighetene som menn har.                                        Dette er kanskje ikke så overraskende når kun 25% av representantene i verdens lovgivende forsamlinger er kvinner. Kun 10% av verdens land har en kvinnelig leder.

 

Mangel på rett til utdanning

Jenter og kvinner får dårligere utdanning enn gutter og menn. Av alle barn som aldri har vært på skolen, er 75% av dem jenter. I 2023 var det rundt 129 millioner jenter mellom 6 og 17 år som ikke gikk på skole. I Afghanistan har lederne i landet bestemt at ingen jenter over 12 år kan gå på skolen. Det vil gjør at 1,1 millioner jenter står uten mulighet for utdannelse. Av verdens befolkning som ikke kan lese, er 2/3 jenter.

Jenter, oftere enn gutter, tas ut av skolen for å arbeide, eller for å passe på småsøsknene mens foreldrene er på jobb. Det er hovedsakelig menn som deltar i arbeidslivet, dermed synes mange det er viktigere å prioritere å lære gutter å skrive og regne, og derfor får førsteprioritet til å gå på skole.

Faren for seksuelle overgrep på vei til, eller på skolen, gjør at mange foreldre velger å holde jentene hjemme.

Mangel på jentetoalett og bind gjør at jenter må være hjemme når de har menstruasjon. I visse kulturer sees også menstruasjon på som skittent, sånn at de heller ikke får lov til å være ute i offentligheten.

Barneekteskap gjør at mange jenter må avslutte utdannelsen sin. 1 av 5 jenter blir gift før de er 18 år.

 

Vold mot kvinner

Kvinner opplever vold kun fordi de er kvinner, dette kalles ‘kjønnsbasert vold’. Overgrep av denne typen kommer av de underliggende maktstrukturene som diskriminerer kvinner og jenter. Dette rammer kvinner over hele verden, i alle aldre og deler av samfunnet. Vold mot kvinner er det menneskerettsbruddet som skjer mest i verden, og rammer 1 av 3 kvinner i løpet av livet. Kvinner berørt av krig, konflikt eller andre kriser er enda mer utsatt for vold.

Dette ble tydelig under koronapandemien, 1 av 4 kvinner følte seg mindre trygge i hjemmene sine når konflikter med andre i husholdet ble mer intense.

Hele 35% av kvinner på verdensbasis har opplevd fysisk vold og/eller seksuelle overgrep. Som oftest er overgriper nåværende eller tidligere ektemann, samboer eller kjæreste.

Kvinner som blir utsatt for vold rammes ofte av flere sykdommer og helseplager, bl.a. spontanabort, undervektige babyer, depresjon og kjønnssykdommer. Ofte blir også barna deres berørt.

Nesten 89 000 kvinner og jenter ble drept i 2022, herav ble 55% av drapene begått av familiemedlemmer eller partner, som oftest i deres eget hjem. Til sammenligning skjer kun ca. 12% av drap av gutter og menn i hjemmet. Tallene er sannsynligvis også høyere.

 

Hva kan vi gjøre da?

Dette virker jo helt håpløst. Det er en lang vei å gå før vi når målet, og det er mange hinder på veien. Det er allikevel noe vi kan gjøre:

 

Ikke ta likestilling for gitt

Vær oppmerksom i hverdagen. Krev at alle skal ha de samme rettighetene i alle situasjoner, på skolen, arbeidsplassen, på fritidsaktivitetene og ellers i samfunnet. Hvis du opplever noe som ikke er greit eller om du er bekymret for noen, meld i fra.

Pass på hvilke ord du bruker

Hvis du opplever at noen rundt deg, om det er venner, bekjente, kolleger, snakker nedlatende om kvinner og snakker om de som mindre verdt, mindre intelligente eller inkompetente enn menn -si ifra! Tørr å si at det ikke er greit.

Organiser deg

Det er vanskelig å få til store samfunnsendringer alene, heldigvis finnes det mange ulike partier og organisasjoner. Du kan f.eks. engasjere deg i politikk, eller støtte en organisasjon som Amnesti.

Finn forbilder

Finn dine kvinnelige forbilder i et tema du interesserer deg i, -det er mange, men de blir ofte overskygget av mer kjente menn.

Her er kildene mine! Her kan du også lese mer:

https://fn.no/nyheter/kvinner-og-jenter-mest-utsatt-for-aa-bli-drept-i-hjemmet

https://www.vg.no/spesial/2016/partnerdrapene/

https://www.unwomen.org/en/news-stories/press-release/2023/11/press-release-more-women-and-girls-killed-in-2022-even-as-overall-homicide-numbers-fall-says-new-research-from-unodc-and-un-women

https://fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal/likestilling-mellom-kjoennene#:~:text=I%20Norge%20har%20vi%20en,igjennom%20kvinnelig%20omskj%C3%A6ring%20(kj%C3%B8nnslemlestelse).

https://fn.no/tema/menneskerettigheter/kvinner-og-likestilling

https://fn.no/om-fn/fn-dager-kalender/kalender/internasjonal-kvinnedag

Tekst av Sara Tveter

Forrige
Forrige

Vi må redde Fontenehuset Fredrikstad

Neste
Neste

Overgangsarbeid hos Sparebank1