Vi må redde Fontenehuset Fredrikstad

Pressemelding mandag 11. mars 2024 12.15

Hva står på spill?

Fontenehuset har blitt kuttet i tilskuddet fra Helsedirektoratet. Status nå er at vi har penger til å drifte tilbudet frem til sommeren, så er det stopp. For å redde tilbudet er vi nødt til å skjære kraftig ned på tilbudet til medlemmene slik at vi bare står igjen med grunndriften. Selv med disse grepene blir vi nødt til å permittere en allerede underbemannet medarbeiderstab. Dette vil få store konsekvenser for tilbudet til våre medlemmer.

Hvorfor skjer dette?

Faktaboks:

  • Stiftelsen Fontenehuset Fredrikstad er en selvstendig ideell stiftelse som samarbeider med Fredrikstad kommune og NAV Fredrikstad om å supplere helse- og arbeidsrettede tilbud i kommunen.

  • Fontenehuset Fredrikstad åpnet dørene 7. april 2021

  • Oppnådde akkreditering av Clubhouse International februar 2024

  • Totalt 245 medlemmer (94 under 31 år)

  • 25.102 timer i arbeidsrettet dag i 2023

  • 51 medlemmer står nå i lønnet arbeid (48 startet i lønnet arbeid siden oppstarten)

  • 35 medlemmer er i gang med utdannelse (25 har startet i utdanning siden oppstart)

Tall fra medlemsundersøkelsen vår:

  • 84% opplever å ha fått en bedre helse

  • 84% opplever bedre livskvalitet

  • 77% har fått større tro på selg selv

  • 79% opplever arbeid på Fontenehuset som meningsfullt

  • 86% opplever at Fontenehuset har vært til hjelp for dem

Tallene er hentet fra årsrapport for 2023

Vi er nå inne i vårt fjerde driftsår. I tilskuddsordningen for fontenehus dekker Helsedirektoratet «inntil det tilsvarende av den kommunale støttens størrelse». Den kommunale støtten til Fontenehuset i Fredrikstad har fra første dag bestått i vederlagsfri husleie, felleskostnader og drift av lokalene i Britannia-gården. I tillegg til dette har vi også fått frie midler fra kommunen etter hvert som huset og tilbudet har vokst. Det som er nytt i år er at Helsedirektoratet vurderer at «annen støtte enn ordinært driftstilskudd, som lokaler og eventuelle felleskostnader, ikke er en del av den kommunale støtten som skal tas med i beregningen i tråd med regelverket for tilskuddsordningen».

Konsekvensen av dette er at Fontenehuset Fredrikstad kun får bevilget 2.095.000 kroner til drift i 2024 fra helsedirektoratet. Dette reduserer vårt driftsbudsjett med nært en tredjedel. Da dette avslaget kom over 2 måneder inn i budsjettåret skaper det en utfordrende situasjon for oss. Om vi ikke tar grep nå vil vi gå tom for midler til sommeren og være nødt til å legge ned tilbudet til Fredrikstads innbyggere. Styret er opptatt av å holde lyset på og dørene åpne for våre eksisterende og nye medlemmer som trenger en arbeidsrettet og meningsfull hverdag på Fontenehuset. For å få til dette må de kutte drastisk i kostnadene og de planlagt aktivitetene for dette driftsåret. Dette innebærer at Fontenehuset må drives på sparebluss ut året og kun den helt grunnleggende driften opprettholdes. Dessverre er ikke dette nok for å hente inn alle kostnader i budsjettet, så det vil også bli nødvendig å permittere ansatte fra og med 1. april.

Fontenehuset Fredrikstad har siden oppstarten for tre år siden vokst til å bli et felleskap av 244 medlemmer og 5 ansatte. Vi har lenge vært det raskest voksende fontenehuset i verden og vi har opplevd at behovet for et fontenehus i Fredrikstad er stort. Pågangen har vært såpass stor at vi i perioder har måtte bremse medlemsinntaket for å klare å holde tritt med alle menneskene som kommer til oss for å få en meningsfull hverdag der arbeid står i sentrum. Om vi nå må til med permitteringer av staben vår blir vi nødt til å bremse inntaket av nye medlemmer til huset på nytt. Dette ser vi på som en veldig uheldig situasjon. Påtrykket av Fredrikstad-borgere som trenger et tilbud er stort, og ventelistene våre er allerede altfor lange.

Hva kan vi gjøre?

Helt fra starten av har Fredrikstad kommune – Friskliv og mestring og NAV Fredrikstad vært sterke allierte og pådrivere for etableringen og utviklingen av Fontenehuset Fredrikstad. Vi er veldig takknemlige for det gode samarbeidet vi har med dem og den støtten vi får fra det offentlige her i byen vår. Vi har erfart at Fontenehuset, som et arbeidsrettet fellesskap, har nådd befolkingen i Fredrikstad på en helt unik måte og at vi gjennom samarbeidet med kommunen og NAV har kunnet spille hverandre gode. For å sikre at dette gode samarbeidet og de gode resultatene det bringer med seg skal leve videre er vi helt avhengige av at den kommunale støtten til fontenehus innfrir Helsedirektoratets krav og økes i takt med veksten i behovet hos befolkingen for et arbeidsrettet fellesskap.

Ole Haabeth
Styreleder
Stiftelsen Fontenehuset Fredrikstad

Christine Paus Bjørnstad
Daglig leder
Fontenehuset Fredrikstad

Kontaktperson knyttet til denne saken er styreleder Ole Haabeth, telefon: 908 58 708

Øvrig kontakt kan rettes til daglig leder Christine, e-post: christine@fontenehusetfredrikstad.no

Pressemelding

Forrige
Forrige

Celine S

Neste
Neste

Den internasjonale kvinnedagen 2024